Evet. Okulumuzda ATP(Anadolu Teknik Programı) yaz stajı yapmak zorundadırlar.
AMP (Anadolu Meslek Programı) öğrencileri ise 12.sınıfta beceri eğitimi adı altında iş yeri eğitimi almak zorundadırlar.
Staj ve beceri eğitimi işlemleri sona ermeden mezun olunamaz.
Aynı şey değildir. Staj yaz döneminde öğrencilerimizin toplam 40 iş günü(8 hafta) yapmak zorunda oldukarı iş yeri eğitimidir. Okulumuzda sadece Bilişim teknolojileri bölümü Anadolu teknik programında okuyan öğrenciler yaz stajı yapmaktadırlar.
İşletmelerde beceri eğitimi ise okulumuzdaki tüm Anadolu Meslek programı alanlarının 12.sınıfında okuyan öğrencilerin yıl boyunca haftada 3 gün işletmeye devam 2 gün okula devam şeklinde gerçekleştirdikleri iş yeri eğitimidir.
Özetle yaz dönemi iş yeri eğimine staj, yıl boyuncu devam edene işletmelerde beceri eğitimi denilmektedir.
Evet. Staj ve beceri eğitimi sonunda düzenlenen işletmedeki faliyetlerinizi ve ana dal derslerinizi içeren bir dizi sınavdan geçmeniz ve başarılı olmanız gerekmektedir.
Evet. İster yaz stajı isterse de işletmelerde beceri eğitimi olsun, her öğrenci iş yeri eğitimi sırasında bir staj defteri tutmak zorundadır.
Staj defterleri öğrencinin iş yerinde yapacağı eğitim faliyetlerini, işlemleri, çalışmaları raporlaştırdığı bir dizi evrak içeririr.
Staj ve beceri eğitimleri boyunca öğrenciyi işyerinde denetlemek ve rehberlik etmek için bir koordinatör öğretmen görevlendirilir. Öğrenci etkinliği bu defter sayesinde kontrol edilir.
Ayrıca staj defterinde devam devamsızlık, not fişi, izin belgeleri ve staj sözleşmeleri gibi bir çok resmi evrak bulunur. Bu nedenle defter tutmak zorunludur.
Bilişim teknolojileri için;
Bilgisayar satış ve teknik destek firmaları, bankalar, sigorta şirketleri, ticarî kuruluşlar, internet servis sağlayıcıları, internet yayıncılık şirketleri, radyo televizyon şirketleri, araştırma şirketleri, borsalar, ulaştırma, lojistik firmaları ve hizmet sektöründe yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında staj yapabilirler.
Elektronik teknolojisi için;
Güvenlik sistemleri, elektronik kart üreticileri, elektronik teknik tamir servisleri, tv ve görüntü sistem firmaları, bünyesinde elektronik bakım-onarım birimi olan fabrikalar gibi bir çok kurum ve kuruluşta staj yapabilirler.
Makine teknolojisi;
Metal işleri bölümü mezunları metallerin islendiği kamu yada özel sektör ayrımı yapılmaksızın her yerde çalışabilmektedir. İstihdam alanları son derece geniştir. Bir demir-doğrama atölyesinden, tıbbi cihaz yapan isletmelere, plastik doğrama imalatından is makinesi yapan fabrikalara kadar birçok yerde istihdam edilebilirler.
Kimya teknolojisi için;
Kimya teknisyenleri ve kimya proses teknisyenleri; gıda, şeker, tekstil, rafineri ve petrokimya, çimento, otomotiv, seramik, cam, metal, gübre, plastik, enerji, madencilik, lastik, boya, deterjan, kozmetik sanayinde çalışabilirler. Kimya teknisyenleri ayrıca hastanelerde, medikal firmalarında ve özel klinik laboratuvarlarında da çalışabilmekte ve mesleklerinin faaliyet alanının çok geniş bir sektöre hitap etmesinden dolayı çeşitli işletmelerde de görev yapabilmektedirler.
Evet. Sektörün arzuladığı nitelikli iş gücünü yetiştirmek ve sektörün mali yükünü azaltmak amacıyla, işveren tarafından çıraklara ve meslek lisesi öğrencilerine asgari ücretin en az % 30'u tutarında ücret ödenmektedir. Örneğin,
2018 yılı asgari ücreti için öğrenciye ödenen en az ücret 435 TL olarak hesaplanmıştır.
2020 yılı asgari ücreti için öğrenciye ödenen en az ücret 631 TL olarak hesaplanmıştır.
2021 yılı asgari ücreti için öğrenciye ödenen en az ücret 767 TL olarak hesaplanmıştır.
2022 yılı 1. altı aylık dönem asgari ücreti için öğrenciye ödenen en az ücret 1.276 TL olarak hesaplanmıştır.
2022 yılı 2. altı aylık dönem asgari ücreti için öğrenciye ödenen en az ücret 1.650 TL olarak hesaplanmıştır.
2023 yılı 1. altı aylık dönem asgari ücreti için öğrenciye ödenen en az ücret 2.552 TL olarak hesaplanmıştır.
2023 yılı 2. altı aylık dönem asgari ücreti(11.402TL) için öğrenciye ödenen en az ücret 3.421 TL olarak hesaplanmıştır.
2024 yılı asgari ücreti(17.002TL) için öğrenciye ödenen en az ücret 5.100 TL olarak hesaplanmıştır.
2025 yılı asgari ücreti(22.104TL) için öğrenciye ödenen en az ücret 6.031 TL olarak hesaplanmıştır.